Koc Rouveen/Staphorst e.o.

Waar passie voor vee en talent samenkomen

Regelementen

Belangrijke spelregels voor een eerlijke en vlotte keuring!

Reglementen zorgen ervoor dat de jongveekeuring eerlijk en soepel verloopt voor iedereen. Daarom is het belangrijk dat je ze goed doorleest – zo weet je precies wat er van je verwacht wordt. De jury kent deze regels ook, dus iedereen zit op dezelfde lijn. Wel zo eerlijk, toch?

Regelement Babykalveren

Kleding:
Je mag zelf kiezen wat je aantrekt tijdens het voorbrengen van je kalfje. Zorg er wel voor dat het netjes en passend is voor de keuring. Een overall met een boerenzakdoek óf juist al echte keuringskleren, op laarzen, klompen of schoenen, de keus is aan jou!

Verzorging van het kalf:
Scheer het kalfje niet en wassen is ook niet nodig. Houd het gewoon goed schoon, bijvoorbeeld met een handdoek op de dag van de keuring.

Voorbrengen:
Tijdens de pauze loop je samen met je kalfje rondjes in de ring. Dit gaat losser dan bij de grote kalveren. Een begeleider mag mee de ring in en eventueel het touw vasthouden. Als je het zelf al een beetje kunt, mag de begeleider op afstand blijven. De jury kan vragen naar de naam van het kalfje.

Halster:
Een goed passend halster is fijn. Een leren schapenhalster is ideaal, maar moeilijk te vinden. Een veulen- of shetlanderhalster kan ook. Liefst zwart, met een mooi wit touw erbij.

Plezier staat voorop:
Er worden geen punten gegeven. Het gaat vooral om het plezier met je kalfje. Als het niet zo goed lukt in de ring, is dat helemaal niet erg – dwingen heeft geen zin.

Tot slot:

Regelement kalveren

Deelnemers persoonlijk:

Toilet:

* Heeft het kalf topline of buikhaar staan ook al is het NIET geföhnd zal de deelnemer 1 punt krijgen op toilet. Het maximaal aantal punten wat behaald kan worden in de rubriek toilet is 10 punten.

Voorbrengen:

Exterieur:

Algemeen:

Puntentelling:

Looproute in de ring:

Bekijk goed de tekening met de aangegeven route (A t/m E). Je begint met je kalf in een rij. Als je aan de beurt bent, loop je richting de jury en maak je een grote ronde door de ring – gebruik de hele ruimte. Bij punten B en C wissel je van kant, zodat je niet tussen de jury en je kalf loopt.

Je stopt recht voor de jury (punt D) en zorgt dat zij je kalf goed kunnen bekijken. Daarna loop je door naar de wachthoek (punt E).

Let op: houd het touw netjes opgerold in één hand, de andere hand boven het halster. Geen handen in het halster of de ring ervan. Wil je kalf niet goed meelopen? Trek hem dan rustig schuin. Lukt het niet, dan helpt de ringmeester je. Straf je kalf nooit.

Opstellen van je kalf:

Als je met je kalf voor de jury staat, stel je het netjes op. Zet de voor- en achterbenen aan de kant van de jury iets verder uit elkaar dan de andere kant. Houd ongeveer 2 meter afstand, zodat de jury goed zicht heeft. Loopt je kalf te ver door? Maak dan een klein rondje en stel opnieuw op.

 

Ben je bang dat je het straks allemaal niet meer weet? Geeft niet, er is voldoende hulp in de ring. Je kunt het altijd vragen en je zult altijd geholpen worden als dat nodig is.

Regelement Pinken

Deelnemer persoonlijk:

Toilet:

Extra benodigdheden:

Showmanship:

Exterieur:

Algemeen:

Puntentelling:

Doe je voor het eerst mee? Dan is het best veel informatie wat je allemaal moet onthouden. Neem gerust contact op met een van de bestuursleden als je nog wat meer uitleg nodig hebt.

Regelement Vaarzen

Deelnemer persoonlijk:

Prepareren c.q. toiletteren van de dieren:

Voorbrengen:

Algemeen: