Showmanship stap voor stap

Het bestuur van Koc Rouveen/Staphorst e.o. is zich er bewust van dat de overstap van een rondje voorbrengen met je kalf naar showmanship met je pink voor sommige groot is. Waar de ene persoon het als een uitdaging ervaart vindt de andere persoon het echt lastig om alles te moeten onthouden. We willen graag een keuring zijn waar je kan en mag leren! Daarom zullen de onervaren deelnemers eerst rubriek exterieur lopen maar wel op de showmanship manier. Hierdoor kan de jury je nog tips en trucs geven voordat je de ring in gaat voor de rubriek showmanship en toilet.

Hieronder omschrijven we het showmanship stap voor stap. Nog vragen? Klik dan hier.

Showmanship

Iedere deelnemer wil graag winnen. De sleutel tot succes bij showmanship is het pink zo te showen dat het op een natuurlijke manier, zonder extreme inspanning het beste naar voren komt.
• Showmanship is veel kleine dingen goed doen, terwijl je foutjes zo goed mogelijk verbloemt.
• Showmanship is een kunst en een talent.
• Showmanship is relaxed en rustig blijven.
Het dier succesvol showen is een resultaat dat voorkomt uit alle inspanningen die van te voren zijn gedaan. Door thuis ruim op tijd te beginnen met het trainen, is het dier gewend aan het halster en is het goed getraind zodat het in de ring veel gemakkelijker gaat. Laat ook eens iemand anders met het dier trainen, zodat het gewend is aan andere mensen die haar aanraken en ze rustig blijft wanneer ze wordt afgeleid. Belangrijk is dat de geleider één geheel vormt met het dier.
Naast het goed begeleiden van het dier, is de houding van de deelnemer zelf net zo belangrijk. Een fanatieke deelnemer draagt passende, schone, witte kleding en schoenen met harde zolen. Verder heeft de deelnemer een actieve houding, wordt er niet op kauwgom of iets dergelijks gekauwd en ziet er netjes verzorgt uit.

Het halster
Om het dier goed te kunnen showen is een goed passend halster van groot belang. Dit versterkt namelijk de kop van het dier tijdens het showen. Een slecht passend halster doet afbreuk aan een mooie kop. Bij een juist passend halster heeft de deelnemer zijn of haar hand onder de ketting, maar heeft de vingers niet door de ring. Het halster wordt opgerold, zodat het goed in één hand te houden is, ook is het op deze manier makkelijker los te laten.

In de ring
Bij binnenkomst van de ring komen de deelnemers vooruit de ring in lopen. Het dier wordt geleid met de linkerhand en de deelnemer probeert in harmonie met het dier te lopen. De meeste dieren hebben een mooie, fijne kop en hals uitstraling uit wanneer het nekvelletje wordt vastgehouden. Als het dier dit nodig heeft, doe dit dan direct bij binnenkomst in de ring door middel van het nekvel vast te kouden op de hoek van de kaak. Trek het nekvel echter alleen aan als alle andere fouten bij het dier gecorrigeerd zijn. Als het dier onrustig is bij binnenkomen, kunnen pluspunten worden gescoord door het dier weer rustig en onder controle te krijgen.
Wanneer het laatste dier in de ring is gekomen, kunnen de deelnemers zich omdraaien.

Wanneer de ring gesloten is en alle deelnemers binnen zijn, dient iedere deelnemer er voor te zorgen dat er ongeveer anderhalve meter tussen zijn of haar dier is en het dier wat ervoor loopt.
Ook dient er ongeveer anderhalve meter ruimte overgehouden te worden tussen dier en de buitenzijde van de ring. Door deze ruimte handhaven kan de jury alle kanten het dier goed bekijken.

Onacceptabele acties bij showmanship in de ring
• Langzaam achteruit lopen bij binnenkomst in de ring
• Zijwaarts lopen
• Onverschillige houding
• Het dier leiden met gestrekte arm
• Elleboog niet in lijn met de kop van het dier
• Hurken
• Te ver voor het dier lopen
• Het halster niet op de goede manier hanteren
• De kop van het dier te hoog houden
• De kop van het dier gedraaid houden
• De riem opgerold en vastgezet
• Deelnemer draagt een zichtbare mobiele telefoon.

Wanneer de jury het teken geeft om te stoppen, is het belangrijk dat het dier zo snel mogelijk goed wordt neergezet, waardoor de fouten in de bouw geminimaliseerd worden. Belangrijk is dat het dier in een rechte lijn staat en niet met de taart af staat. Corrigeer de stand van de benen als het nodig is en doe verder alles wat nodig om het dier op zijn best te showen.

Wanneer je ziet dat de jury aanstalten maakt om jouw dier te beoordelen, zorg er dan voor dat je, je dier zodanig opstelt dat het dier zichzelf het beste toont. Wanneer de jury rondom je dier loopt, zorg er dan voor dat je nooit in het beeld van de jury staat, maar dat je wel altijd oogcontact houdt met de jury. Door een kleine stap opzij te doen lijkt het dier langer. Het achterste been van je dier wat het dichts bij de jury staat, moet ongeveer 10 centimeter achter het andere achter been geplaatst worden. Oefen dit thuis goed!

Wanneer de jury aan de voorkant van je dier komt, zorg er dan voor dat de jury een goed zicht heeft op de voorhand van je dier. Als de jury naar de andere kant van je dier loopt, of naar het midden van de ring, ga dan weer goed naast je dier staan. Doe dit wel soepel en niet overdreven. Reageer snel op aanwijzingen van de jury. Als je je dier moet opstellen, trek je dier dan snel naar het midden van de ring.

Bij het opstellen, draai je je dier naar het midden van de ring en leidt je je dier direct naar de juiste plaats. Profiteer van de tijd die je hebt om je dier goed op te stellen. Corrigeer je dier waar nodig is: lendenen, staart, benen ect. Als de achterbenen gecorrigeerd moeten worden, gebruik dan het halster om je dier voor of achteruit te zetten. Zorg ervoor dat alle dieren uniform worden opgesteld, door de voorbenen van je dier gelijk te zetten met de andere dieren.
Houd je dier alert en wees jezelf continu bewust van de plaats waar de jury zich bevindt.
Het eerste dier dat opgesteld wordt, moet het linker ( buitenste) achterbeen naar achteren plaatsen. Het laatste dier wat wordt opgesteld, moet rechter ( buitenste) achterbeen naar achteren plaatsen.
Wanneer de jury achter de opgestelde dieren langsloopt zorg er voor dat je, je dier in een rechte lijn houdt, van neus tot staart. Zorg er ook voor dat je niet strak tegen de dieren naast je staat, maar dat er genoeg ruimte tussen de dieren is. Om het dier te stabiliseren, kan de deelnemer zijn of haar hand op de schouder van het dier leggen.

Naast de genoemde, zijn er nog enkele handelingen die een jury in de ring kan uitvoeren:
• De jury kan aan het vel van het dier trekken om een extra indruk te krijgen van het melktype van het dier. Belangrijk is dan dat je de kop van het dier richting de jury keert, zodat de jury meer vel krijgt om aan te grijpen.
• De jury kan om een beter inzicht in de openheid van het dier te krijgen zijn vingers tussen de ribben duwen keer dan de kop van je dier juist van de jury af hierdoor komt er meer ruimte tussen de ribben van het dier.

Aandachtspunten waarop de jury individueel observeert en beoordeelt
• Juiste afstand tussen je eigen dier en het dier van je ( minimaal een dier lengte er tussen)
• Maak gebruik van de gehele ring, maar zorg wel dat de jury voldoende ruimte heeft om tussen de omheiing van de ring en je dier te kunnen lopen.
• Ontspannen houding ( door een gespannen houding wordt het dier ook gespannen)
• Verschijn schoon en netjes wit gekleed in de ring.
• Zelfvertrouwen
• Je positie ten opzichten van het dier, ga nooit in het beeld van de jury staan. Wanneer je goed naast je dier staat, gaat stoppen en lopen makkelijker.
• Behandel je dier goed.
• Hoe het hoofd van je dier op de juiste hoogte die past bij de rest van het dier.

Bron: Young Breeders